Veilig met de auto op vakantie

Met de vakantie in aantocht geven wij graag enkele praktische tips mee om zorgeloos en veilig op je bestemming te geraken.

Tips voor onderweg, maar ook dingen waar je op voorhand best even bij stilstaat.

Met de vakantie in aantocht geven wij graag enkele praktische tips mee om zorgeloos en veilig op je bestemming te geraken.

Vóór je vertrekt

  • Maak je auto ‘vakantieklaar’. Check het peil van de verschillende motorvloeistoffen en controleer de bandenspanning. Te lage bandenspanning kan een klapband veroorzaken. Als je voertuig geladen is, mag de druk in de banden daarom iets hoger zijn dan normaal.
  • Zorg ervoor dat je bagage goed vast zit. Leg de zwaardere voorwerpen zo laag mogelijk in de wagen (in de koffer in plaats van op het dak). Laat geen voorwerpen rondslingeren in de wagen.
  • De vakantie begint van zodra je in de auto stapt. Laat stress thuis.

Onderweg

  • Wees vermoeidheid voor. Probeer elke twee uur even te stoppen en de benen te strekken. Dit is een must, want er gebeuren vier keer meer ongevallen in de laatste 100 kilometer.
  • Met de kinderen op vakantie? Zorg er dan voor dat je ze reglementair vervoert. Gebruik het juiste kinderzitje, aangepast aan hun grootte en gewicht.

Op de website van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vind je meer informatie en tips terug voor een veilige vakantierit en het vervoeren van kinderen.

(Foto: BIVV)