HEKLA in beeld

De politiezone HEKLA strekt zich uit over de gemeenten Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar. Met een totale oppervlakte van 5 478 hectare en ongeveer 74 750 inwoners (januari 2020) is het een meergemeentezone met een erg hoge bevolkingsdichtheid (1 365 inwoners per km²).

HEKLA is een acroniem en staat voor de eerste letter van de vijf gemeenten (Hove - Edegem - Kontich - Lint - Aartselaar). 

Mobiliteit

De politiezone HEKLA heeft drukke verkeersassen. De gemeenten Hove en Kontich hebben een spoorwegstation. De vlotte bereikbaarheid en doorstromingsmogelijkheden hebben er voor gezorgd dat diverse winkelketens en commerciële activiteiten zich vestigen langs de verbindingswegen. Dit verhoogt de verkeersdruk in onze politiezone. 

Daarnaast telt HEKLA meer dan 14 000 leerlingen in het kleuter-, basis- en secundair onderwijs. Iedere schooldag brengen deze scholen een intensieve verkeersmix van zwakke weggebruikers en voertuigen met zich mee. Preventief toezicht op de spitsuren om het school- en werkverkeer in veilige banen te leiden is dan ook één van de belangrijke opdrachten voor onze politiezone.

Industrie en KMO

Onze politiezone heeft verschillende industrie- en KMO-zones. Ze zijn goed voor meer dan vijfduizend ondernemingen, die ongeveer 30 000 personen tewerkstellen.

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) ligt op het grondgebied van Edegem en zorgt voor specifieke politieopdrachten. De 2 500 medewerkers van dit ziekenhuis verzorgen jaarlijks 22 000 patiënten bij ziekenhuisopnames en behandelen 165 000 ambulante patiënten. In de schaduw van het UZA  is er het revalidatiecentrum ‘RevArte’. Dit is een centrum dat zich richt op de revalidatie van verworven fysieke of cognitieve stoornissen, via een tijdelijke hospitalisatie of op ambulante basis. Zij hebben een aparte afdeling met een twintigtal plaatsen voor ‘jonge verkeersslachtoffers’.

Feestelijkheden, recreatie en verenigingsleven

De verschillende gemeenten en wijken hebben naar aloude traditie hun jaarlijkse kermissen, jaarmarkten en feestelijkheden. Die brengen heel wat ‘in beweging’ op de openbare weg en vragen telkens een aparte en specifieke veiligheidsorganisatie. Zo zijn er bijvoorbeeld jaarlijks wielerwedstrijden met nationale en internationale belangstelling.

De zone heeft naast klassieke cafés, tavernes en restaurants nog enkele private dansgelegenheden, die heel wat avondlijke en nachtelijke bezoekers lokken. De zone telt verschillende sport- en recreatiecentra, zowel publiek als privaat, overdekt en in open lucht. Het verenigingsleven in de HEKLA-gemeenten floreert doorheen de week.

Asiel

In de gemeente Lint bevindt zich het asielcentrum “Meihof”. De eerste asielzoekers kwamen toe op 19 december 1991. Het aantal opgevangen personen is in de loop der jaren opgelopen tot 145. De asielzoekers verblijven gemiddeld zes tot twaalf maanden in het asielcentrum. Door de snellere afhandeling van de asielprocedures is er een sterker verloop.