Tweerichtingsfietspad? Wees dubbel zo voorzichtig!

Uit studies blijkt dat fietsers die over een tweerichtingsfietspad moeten 60% meer kans lopen op een ongeval dan fietsers die een apart fietspad hebben.

Zeker bij in- en uitritten van bedrijven en winkels of op kruispunten is het dubbel opletten geblazen. 

Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten van onze lokale politie HEKLA. De afgelopen jaren zien we een licht dalende tendens in het aantal verkeersongevallen.

Wanneer we het aantal ongevallen met fietsers onder de loep nemen, dan valt het op dat een belangrijk deel van deze ongevallen gebeuren op tweerichtingsfietspaden.

Uit studies blijkt dat fietsers die over een tweerichtingsfietspad moeten 60% meer kans lopen op een ongeval dan fietsers die een apart fietspad hebben. Zeker bij in- en uitritten van bedrijven en winkels of op kruispunten is het dubbel opletten geblazen. Automobilisten verwachten geen fietsers uit beide richtingen.

Ben je automobilist en moet je een fietspad kruisen? Wees er dan van bewust dat er ook tweerichtingsfietspaden zijn en dat fietsers uit beide richtingen kunnen komen. Kijk dus eerst naar links én naar rechts om het aankomend verkeer te zien en in te schatten.

Ben je fietser en gebruik je een tweerichtingsfietspad? Wees dan extra aandachtig en anticipeer op gevaarlijke verkeerssituaties.

Samen werken, samen veilig.

Labels