Online neemt seksuele chantage weer toe

De afgelopen dagen kregen onze diensten verscheidene meldingen van burgers die een zogenoemde ‘sextortionmail’ in hun mailbox ontvingen. Klik op 'lees verder' voor meer informatie.

De afgelopen dagen kregen onze diensten verscheidene meldingen van burgers die een zogenoemde ‘sextortionmail’ in hun mailbox ontvingen. Een hacker, of iemand die zich als een hacker voordoet, beweert pikante beelden van jou te hebben en dreigt ermee deze te versturen naar al jouw contactpersonen als je niet tijdig betaalt. De specifieke mail die momenteel in veel burgers hun mailbox belandt, zie je onderaan.

De hacker stuurt een mail waarin hij beweert erin geslaagd te zijn toegang te krijgen tot je computer en je webcam te activeren. Dat stelde hem in staat om jou te filmen terwijl je content van pornografische aard bekeek. Hij beweert naast die video-opname ook te beschikken over de historiek van de beelden en video’s die je bekeek. Vervolgens eist de hacker 2 000 euro in bitcoins. Je krijgt van hem 48 uur om het bedrag te betalen en dreigt ermee, als je dat niet doet, de video te delen en aan je contacten te bezorgen.

Op deze pagina vind je nog meer tips om je te wapenen tegen cybercriminaliteit. 

De gouden tip die onze diensten graag willen meegeven luidt: ‘betaal nooit!’

 

Samen werken, samen veilig!

 

Labels