Man en vrouw opgepakt op verdenking van helpdeskfraude

Afgelopen maandagnacht kon de politie twee inzittenden van een geseind voertuig arresteren in Antwerpen. De twee, een 22-jarige Nederlander en een 22-jarige Duitse vrouw, zouden betrokken zijn bij meerdere feiten van helpdeskfraude in de politiezone HEKLA.

Helpdeskfraude

De oplichters viseerden telkens tachtigers of negentigers. Via een anoniem nummer namen ze telefonisch contact op met de slachtoffers. Ze probeerden hun vertrouwen te winnen door zich uit te geven als bankmedewerker of als medewerker van Cardstop. Om het extra geloofwaardig te maken schakelden ze de telefoon zogezegd door naar de politie. Op die manier ontfutselden ze persoonlijke gegevens en bankcodes. De oplichters kwamen de bankkaart vervolgens ophalen aan de woningen van de slachtoffers. Kort daarna zagen de gedupeerden duizenden euro’s van hun rekeningen verdwijnen.

De twee gearresteerde personen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij minstens vier feiten die zich in de politiezone HEKLA afspeelden en één feit in Lier. Het totale nadeel van deze slachtoffers bedraagt bijna 15.000 euro. Op basis van camerabeelden en doorgedreven onderzoek kwam een verdacht voertuig in het vizier van de lokale recherche van de lokale politie HEKLA. Dankzij een knap staaltje bovenlokale samenwerking konden de twee maandagnacht gearresteerd worden. Ze worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Er wordt nog verder onderzocht of ze in verband gebracht kunnen worden met andere gevallen van helpdeskfraude en of er nog meer betrokkenen zijn.

We willen nogmaals waarschuwen voor deze vorm van oplichting, die nog al te vaak slachtoffers maakt. Trap niet in de val! Medewerkers van een echte bank komen niet aan huis om een probleem met je bankkaart op te lossen. Geef ook nooit je persoonlijke codes door. 

Deel dit bericht met zoveel mogelijk mensen, want je wil niet dat je (groot)moeder of (groot)vader op deze laffe manier bestolen wordt.

Samenwerken, samen veilig.

Labels