Loop niet in de val!

Er circuleren momenteel frauduleuze mails uit naam van de FCCU of de Federale Gerechtelijke Politie. Dit is phishing dus ga er zeker niet op in! 

loop niet in de val

Enkele mails worden verstuurd in naam van Catherine De Bolle, dit is de huidige directeur van Europol en voormalige commissaris-generaal van de Federale Politie. De naam van de huidige commissaris-generaal van de Federale Politie, eerste hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker, wordt soms ook vermeld in zulke e-mails.  

Sommige e-mails bevatten als onderwerp de vermelding 'Uw oproeping' en beweren u ervan op de hoogte te brengen dat u verschillende inbreuken zou hebben gepleegd en zelfs seksueel getinte foto's naar minderjarigen zou hebben verstuurd.   

Andere e-mails hebben als onderwerp 'U moet actie ondernemen' en melden de geadresseerden dat hun PayPal-account werd geblokkeerd. Er wordt voorgesteld op een link te klikken om de PayPal-account zogezegd te deblokkeren. Deze link leidt u in feite naar een valse PayPal-site. De verzender van die mail geeft zichzelf valselijk uit voor medewerker van de Federal Computer Crime Unit.  

Vermijd dat je slachtoffer wordt van phishing en volg deze tips:

  • Beantwoord nooit een mail die opmerkelijk en zelfs verdacht lijkt.  
  • Een e-mail die spel- of grammaticale fouten bevat of die niet professioneel is opgesteld, is verdacht.  
  • Controleer de juistheid van de ontvangen informatie en de afzender.
  • Deel nooit uw persoonlijke of bankgegevens telefonisch of via mail mee wanneer een derde hierom verzoekt.  
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verwijder de verdachte mail.

Neem ook een kijkje in de rubriek ‘criminaliteit via internet’ op onze website.

Toch in de val getrapt? Schuif het schaamtegevoel aan de kant en doe aangifte bij de politie. Daarnaast verwittig je zo snel mogelijk uw bank en CardStop om de financiële verrichtingen die nog kunnen plaatsvinden en eventueel uw bankkaarten te blokkeren.

Samen werken, samen veilig.

Info en foto's van de Federale Politie.