Hou je smartphone veilig

Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy. Zorg ervoor dat je jouw persoonlijke gegevens beschermt op je smartphone, zodat ze niet ten prooi vallen van hackers.

OK is niet altijd oké

Op deze Europese Dag van de Privacy vestigen wij graag de aandacht op een succesverhaal van de politie uit 2022. Vorig jaar slaagden politiediensten er namelijk in de infrastructuur achter FluBot, een virus gericht op smartphones, te ontmantelen. Gebruikers ontvingen bericht dat om de levering van een pakje te volgen, een app geïnstalleerd moest worden. Zodra de app gedownload was, werd gevraagd om toegang te geven tot een aantal gegevens. Via deze toegang konden hackers vervolgens onder meer de wachtwoorden van duizenden personen ontfutselen.

Hoewel dit virus ondertussen van de radar is verdwenen, staan er al tientallen andere klaar. Het is dus belangrijk om je smartphone optimaal te beveiligen en dat doe je onder andere met de volgende tips:

  • Download enkel apps uit officiële app winkels:

Voordat je een app downloadt, is het belangrijk dat je goed kijkt waar de app wordt aangeboden. De officiële app winkels zijn de App Store en de Google Play Store.

  • Pas op voor verdachte berichten:

Wees altijd voorzichtig als je een e-mail of een sms ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden.

  • Negeer veiligheidswaarschuwingen niet:

Verschijnt er een waarschuwing dat je een onbetrouwbare app wil downloaden? Stop dan onmiddellijk met het installeren van de app.

  • Geef alleen minimale toegang aan apps:

Geef een app alleen toegang tot gegevens als dat werkelijk nodig en nuttig is voor het gebruik van de app. Zo heeft een app die je loopprestaties meet toegang nodig tot je locatie, maar niet per se tot je contacten.

  • Zorg dat je smartphone en apps steeds up-to-date zijn:

Krijg je de vraag vanuit jouw bedrijf om updates uit te voeren? Doe het dan zo snel mogelijk.

Bekijk deze video van Safeonweb.

Samenwerken, samen veilig.