HEKLA controleert de klok rond tijdens Flitsmarathon

Afgelopen weekend hield PZ HEKLA heel wat controles voor meer verkeersveiligheid. Zo was er een wegcontrole en nam onze politiezone ook deel aan de nationale Flitsmarathon.

Wegcontrole

De wegcontrole in de nacht van zaterdag op zondag focuste op overdreven snelheid en rijden onder invloed. Bijna 16% van de gecontroleerde bestuurders duwde het gaspedaal te fel in. 393 bestuurders moesten een alcohol- en/of drugstest afleggen. Twaalf van hen zaten onder invloed achter het stuur (10 alcohol – 2 drugs). Ze krijgen een fikse boete en moesten het rijbewijs inleveren. Drie personen zullen zich ook nog moeten verantwoorden bij de politierechtbank.

Eén van de twee personen die we betrapten onder invloed van drugs kwam in de verkeerde richting uit een enkelrichtingsstraat gereden. De bestuurder probeerde tijdens de controle nog tevergeefs de benen te nemen. Hij bleek onder invloed te zijn van alcohol en drugs.

HEKLA nam dit weekend ook deel aan de nationale ‘Flitsmarathon 24u’, een initiatief van de federale én de lokale politie. De benaming van deze actie nam het verkeersteam erg letterlijk. Vanaf vrijdagochtend 6u controleerde het team, de klok rond, op meerdere locaties in de vijf HEKLA-gemeenten. Ook de LIDAR, de verplaatsbare mobiele flitspaal die in Lint stond, was natuurlijk actief.

Op 24u tijd controleerde HEKLA zo 9.082 voertuigen op snelheid. 4,4% reed te snel. Twee laagvliegers zullen later moeten verschijnen voor de politierechter (87 en 98 km/u in een zone 50). Bij de anonieme snelheidscontroles liep 16% tegen de lamp. Bij de erg zichtbare LIDAR was dat merkelijk minder: 0,3%.

Je houden aan de snelheidslimiet doe je niet alleen op de plaatsen waar je een flitspaal opmerkt. Dat doe je overal. Door de toegelaten snelheid te respecteren hou je andere weggebruikers mee veilig. En dat willen we allemaal, toch?

Samenwerken, samen veilig.

Foto: WT Fotografie

Labels