Ga je op reis? Wapen je tegen diefstal!

Op reis… Tijd voor een gezonde dosis ontspanning en zorgeloosheid. Maar een vakantie kan op een ware nachtmerrie uitdraaien als je het slachtoffer wordt van diefstal of verlies van je documenten.

In het volledige artikel vind je enkele tips om het risico op diefstal te beperken.

Op reis… Tijd voor een gezonde dosis ontspanning en zorgeloosheid. Maar een vakantie kan op een ware nachtmerrie uitdraaien als je het slachtoffer wordt van diefstal of verlies van je documenten.

Wanneer je een minimum aan maatregelen treft vóór je vertrekt en waakzaam omgaat met je spullen beperk je het risico. Onderstaande tips zetten je alvast op weg.

Vóór je vertrek

  • Maak een kopie van al je identiteitsdocumenten (identiteitskaart, paspoort, enz.). Deze kopieën zullen het u heel wat gemakkelijker maken in geval van diefstal of verlies. Bewaar de kopieën op een andere plaats.
  • Noteer nuttige telefoonnummers, zoals Card Stop (+32 70 344 344) en Doc Stop (+32 2 518 21 23). 
  • Beveilig je woning. Vraag aan vrienden of buren om je brievenbus regelmatig te ledigen en controleer op het moment van vertrek of alle ramen en deuren goed op slot zijn. Vraag je afwezigheidstoezicht aan via Police-on-web of in één van de burelen van HEKLA.
  • Reis “licht”. Neem zo weinig mogelijk contant geld mee. Neem enkel echt onmisbare documenten en bankkaarten mee.

Op je reisbestemming

  • Berg je documenten en waardevolle voorwerpen op in een veilige plaats, zoals de kluis in je hotelkamer. Als dit niet mogelijk is, leg dan in ieder geval niet al uw documenten op dezelfde plaats.
  • Denk er tijdens uitstapjes aan dat een toerist snel herkend wordt. Toeristen zijn het doelwit bij uitstek van zakkenrollers, vooral op plaatsen waar veel volk is zoals markten en drukke straten. Vermijd uiterlijke tekenen van rijkdom.
  • Als je een (hand)tas meeneemt, houd deze vóór je wanneer er veel volk is. Verlies bagage of andere spullen nooit uit het oog en laat ze nooit onbewaakt achter. Zakkenrollers proberen je vaak af te leiden. Hou dit in het achterhoofd!
  • Houd je geld, sleutels en identiteitsdocumenten apart. Stop ze in een gesloten binnenzak of in een heupzakje.

Samen werken, samen veilig!

All rights reserved www.secunews.beFoto: DSI Police Politie - All rights reserved www.polimagery.be