De regelgeving rond parkeerplaatsen van elektrische auto’s

Op verschillende plaatsen op het grondgebied van HEKLA vind je openbare laadpunten terug voor elektrische wagens. Er heerst enkel wat onduidelijkheid bij chauffeurs wie nu op deze plaatsen mag staan en wie niet. Klik op 'lees verder' voor meer info.

Op verschillende plaatsen op het grondgebied van HEKLA vind je openbare laadpunten terug voor elektrische wagens. Maar zo’n laadpaal kan je natuurlijk enkel gebruiken als de voorziene parkeerplaats vrij is.

In de praktijk valt het geregeld voor dat er gewone wagens geparkeerd staan op een plaats voorzien voor elektrische wagens. Maar ook steeds vaker staan er elektrische of hybride wagens geparkeerd die niet aan het opladen zijn. Een elektrische parkeerplaats wordt aangeduid met een verkeersbord E9a, een klassiek parkeerbord met de letter ‘P’, dat dan wordt aangevuld met een onderbord met de afbeelding van een stekker.

Wij krijgen vaak meldingen van burgers die aankaarten dat er geregeld auto’s geparkeerd staan op een plaats voorzien voor elektrische wagens om op te laden. Omdat je langs de buitenkant van de auto niet kan zeggen of het een elektrische wagen is of niet, zorgt dit tot frustraties.

Volgens de wetgeving zijn de plaatsen voorzien voor elektrische wagens. Enkel zij mogen hier parkeren en opladen, anders riskeer je een boete. Onze diensten willen chauffeurs van elektrische wagens oproepen om enkel op de voorziene plaatsen te staan tijdens het effectief opladen van de wagen. Op deze manier krijgt iedereen de kans om zijn elektrische wagen op te laden bij de publieke oplaadpalen.

Samen werken, samen veilig.

Labels