Betaalkaart of identiteitsbewijs kwijt/gestolen?

Identiteitsbewijs kwijt?

Is je Belgische identiteitskaart (eID, Kids-ID), paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Dan kan je gratis bellen naar DOCSTOP op 00800 2123 2123 om je kaart te blokkeren. Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik van je document en de eventuele financiële gevolgen.

DOCSTOP is een gratis dienst voor Belgische identiteitsdocumenten, 24 uur op 24 en 7 dagen per week bereikbaar. Als je het gratis nummer niet kunt bereiken, moet je bellen naar het nummer +32 2 518 2123.

  • In geval van diefstal moet u onmiddellijk bellen naar DOCSTOP en vervolgens aangifte van de diefstal doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau of bij jouw lokale politie.
  • In geval van verlies moet je onmiddellijk bellen naar DOCSTOP en vervolgens het verlies melden op jouw gemeentehuis. Buiten de openingstijden kan je bij de politie terecht voor een voorlopig attest.
  • Als het verloren document een verblijfstitel betreft, moet je altijd eerst aangifte van het verlies doen bij de politie alvorens naar het gemeentehuis te gaan.

Identiteitsbewijs teruggevonden?

Opgelet! Een als verloren of gestolen gesignaleerd paspoort of eID is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken.

Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat bij de gemeente het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.

Betaalkaart kwijt?

Ben je je bankkaart verloren? Is je kredietkaart gestolen? Heeft een betaalautomaat jouw kaart ingeslikt? Dan kan je bellen naar Card Stop op het nummer 078 170 170 om de kaart te blokkeren.

Het is een regulier nummer (niet-betalend) en is 24 uur op 24 en 7 dagen per week bereikbaar. Vanuit het buitenland kan je bellen naar +32 78 170 170. Card Stop rekent geen kostprijs aan voor het blokkeren van jouw kaart. 

Card Stop blokkeert niet alleen verloren of gestolen betaalkaarten, maar ook tankkaarten en elektronische cheques.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 444 00 00.