Fietsdiefstal

Jaarlijks worden er in België tussen de 30.000 en 35.000 fietsdiefstallen gepleegd. Slechts 35% van de slachtoffers doet hiervan aangifte bij de politie. In realiteit is het aantal fietsdiefstallen dus nog veel hoger.

Preventietips

  • Gebruik twee verschillende sloten. Geef de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd minder sterke cijfersloten.
  • Bevestig je fiets aan een vast voorwerp, ook al laat je hem maar eventjes achter. Bevestig de fiets met het kader en (indien mogelijk) het voorwiel aan een vast voorwerp.
  • Fietsen die in een garage, op een binnenplaats of in een gemeenschappelijke ruimte staan kunnen uiteraard ook gestolen worden. Maak je fiets daarom ook op die locaties vast.
  • Laat niets achter in je fietstassen (zoals je fietshelm) of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals de fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, een drinkbus...
  • Maak gebruik van fietsenstallingen. Bewaakte stallingen zijn de beste garantie tegen diefstal.
  • Laat je fiets labelen. Dit is een unieke en moeilijk te verwijderen code, die de politie in staat stelt om jouw naam en adres op te sporen.
  • Laat duidelijk zien dat je fiets gelabeld werd. Dit kan dieven afschrikken.
  • Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Meld het wanneer iemand een fietsslot kraakt of een fiets op straat tracht te verkopen.

Laat je fiets labelen!

Vele teruggevonden fietsen geraken niet terug bij de eigenaar omdat we hem of haar niet kennen. Als je fiets een chassisnummer heeft, noteer het en geef dit nummer zeker door bij een aangifte. Labelen biedt geen garantie tegen diefstal, maar vergroot wel de kans dat de politie je fiets kan opsporen en terugbezorgen. 

Registreer je fiets! Via www.gevondenfietsen.be kan je je fiets extra laten registreren in een databank. Zo'n registratie is een waardevol hulpmiddel om je fiets sneller terug te vinden..

Wanneer je fiets wordt ontvreemd kan je zelf aangeven op de website dat de fiets gestolen is. Vanaf dat moment kan bij iedere controle vastgesteld worden dat de fiets gestolen is aan de hand van de QR-code, het framenummer, het graveernummer of de nummerplaat. Aangifte via het online politieportaal of in een politiekantoor blijft nodig. 

HOVE

Het gemeente-overschrijdend fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint zorgt voor het labelen van fietsen.

EDEGEM

Op vertoon van je identiteitskaart krijg je de gratis labelsticker aan de balie van het gemeentehuis (Gemeenteplein 1). Die sticker bevestig je zelf op je fiets. Dankzij de sticker spoort de politie gemakkelijk de eigenaar van een gevonden fiets weer op. 

KONTICH

In Kontich worden fietsen gelabeld. Dit is enkel op afspraak mogelijk. Meer info? Klik op deze link.

LINT

Het gemeente-overschrijdend fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint zorgt voor het labelen van fietsen.

AARTSELAAR

Om een afspraak te maken om je fiets te laten labelen bel je naar de gemeentedienst van Aartselaar op het telefoonnummer 03 887 84 76. Je kan ook het online formulier invullen op de gemeentelijke website. Het labelen zelf gebeurt in het Technisch Centrum, Oudestraat 8.

Fiets gestolen?

Dan kan je dit aangeven via het online politieportaal. Je kan ook een afspraak maken voor een aangifte in één van onze burelen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 444 00 00.