Hoe kan ik mezelf online beschermen?

  • Deel minimaal je persoonlijke info

Het is niet eenvoudig, maar probeer zo anoniem mogelijk te blijven op het internet. Ook op sociale media. Deel persoonlijke info alleen met vrienden en familie. Gebruik een papierversnipperaar of zorg ervoor dat papieren met persoonlijke gegevens onleesbaar zijn wanneer je ze weggooit. Schrijf je pincode van je bankkaart niet op een briefje dat je bij de kaart zelf bewaart.

  • Zorg voor een veilige computer

Zorg voor een antivirusprogramma op je apparaten en installeer (automatisch) updates. Openbare wifi-netwerken zijn niet veilig. Blijf weg van verdachte websites en download alleen officiële software. 

  • Kies veilige wachtwoorden

Gebruik niet één paswoord voor al je accounts. Varieer, stel lange en complexe wachtwoorden in. Maak gebruik van tweestapsverificatie. Gebruik een wachtwoordkluis om al je accounts en wachtwoorden veilig te bewaren. De wachtwoordkluis zelf beveilig je met één sterk wachtwoord dat je wel nog moet onthouden.

  • Ben ik gehackt?

Check https://haveibeenpwned.com/ om te bekijken of er een veiligheidsissue is met je e-mailadres of telefoonnummer. Is er een risico? Wijzig dan meteen je wachtwoord.

  • Gebruik deze checklist om oplichters te snel af te zijn:
Phishing checklist
    Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 444 00 00.