Hoe cybercrime herkennen?

Computers en het internet zijn niet meer weg te denken uit het leven van burgers en ondernemingen. Aan die populariteit is er ook een keerzijde. Criminelen maken gebruik van de anonimiteit op het internet en proberen massaal goedgelovige mensen op te lichten.

Cybercriminaliteit is een verzamelnaam voor vormen van criminaliteit op of via het internet. Denk maar aan informaticafraude, hacking, illegaal downloaden of online pesten.

Wordt de inbox van je e-mail overspoeld met berichten over het winnen van de jackpot bij een loterijspel, over winstgevende exotische investeringen of een buitenlandse erfenis die je kan verzilveren? Vraagt de oplichter je om een (grote) som over te maken? Ga hier niet op in! Klik bovendien nooit op een link in een e-mail die je niet vertrouwt en geef geen vertrouwelijke (bank)gegevens over.

Tip! Zet de afzender van deze oplichtingsmails consequent bij jouw ‘ongewenste items’, zodat deze mails alvast niet meer in jouw inbox verschijnen.

Voor meer nieuws en tips over online veiligheid, kan je terecht op de website www.safeonweb.be. Onderaan vind je een handige folder met heel wat tips.

Op de website www.cybersimpel.be kan je je kennis testen en worden concrete tips aangeboden. 

Ben je toch in de val getrapt? Schaam je niet, je bent niet de enige! Belangrijk is dat je aangifte doet bij een politiedienst in je buurt. Informeer vooraf welke documenten of elementen nodig zijn bij de aangifte zodat alles zo vlot mogelijk kan verlopen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 444 00 00.