De donkere wintermaanden ... ook voor inbrekers!

-A +A

Inbrekers vinden de donkere wintermaanden helemaal niet erg. Zij voelen zich prima in het donker omdat de kans op betrapping kleiner wordt. Geef daarom de indruk dat er iemand thuis is tijdens de donkere wintermaanden en wees ’s avonds extra alert als je nog een wandeling maakt of de hond uitlaat.

Zie je iets verdacht? Bel onmiddellijk 101 (112 via gsm). Gegevens van de oproeper worden nooit meegegeven.

Verminder de slaagkans voor inbrekers – een aantal preventietips:

 • Zorg voor licht: installeer een timer die op wisselende tijdstippen de binnenverlichting in-en uitschakelt.
 • Zorg voor zicht: maak je woning voldoende zichtbaar vanop de straat. Dit verhoogt de sociale controle.
 • Installeer rond je woning een lamp met bewegingsdetectie. Inbrekers hebben een hekel aan licht.
 • Sluit ramen en deuren af, ook al ben je maar even weg.
 • Laat geen briefje achter op de voordeur, met de melding dat je zo terug bent.
 • Gereedschappen of ladders laat je niet rondslingeren in de tuin. Dit zijn handige hulpmiddelen voor inbrekers. Sluit uw tuinhuis af met een sleutel.
 • Verstevig de toegangen tot uw woning en plaats inbraakwerend hang-en sluitwerk.

Onze diefstalpreventieadviseur helpt je daar graag bij. Hij verleent gratis en vrijblijvend advies. Maak dus gerust een afspraak via preventie@politiehekla.be.

De politie heeft nood aan volgende informatie:

 • Voertuig: merk, kleur, nummerplaat,... Zelfs een gedeeltelijke nummerplaat is zeker de moeite waard om door te geven.
 • Personen: een zorgvuldige persoonsbeschrijving, let op het aantal personen, uiterlijk, kledij, opvallende kenmerken,...
 • Gedrag: geef ook door wat het verdachte gedrag precies inhoudt, bijvoorbeeld iemand die zeer traag rondrijdt of personen die door (achter)tuinen lopen en deuren controleren.
 • Locatie: waar zag u het verdachte gedrag? Gemeente, straat, huisnummer,...
 • Vluchtrichting: waarheen of in welke richting reden of liepen de verdachte personen weg?

Buurtinformatienetwerk (BIN)

Vier HEKLA-gemeenten beschikken samen over vijftien actieve buurtinformatienetwerken. Ze werden opgericht in Edegem (4), Aartselaar (6), Kontich (3) en Lint (3) om de bevolking meer te betrekken bij het wederzijds melden van informatie over misdrijven, verdachte handelingen en incidenten. Het is een georganiseerde samenwerking tussen de politiezone HEKLA, de lokale overheden en de coördinator van het buurtinformatienetwerk.

De focus ligt hierbij op het uitwisselen van nuttige informatie, die leidt tot een goede sociale controle en preventie. Eens er een melding van bijvoorbeeld een verdachte situatie binnenkomt, wordt het buurtinformatienetwerk opgestart via de politie. Er wordt een ingesproken bericht over de verdachte situatie doorgestuurd naar alle BIN-leden. Op deze manier zijn de BIN-leden snel op de hoogte en kunnen zij mee een oogje in het zeil houden.

In Aartselaar en Edegem is er ook een WIN (winkelinformatienetwerk). Verdachte personen die de intentie hebben om bv. winkeldiefstallen of wisseltrucs te plegen, worden zo gesignaleerd bij de aangesloten winkeliers.