Inbraken voorkomen: zijn de bovenverdieping en de kelder al beveiligd?

Inbrekers dringen meestal via een deur of een raam van het gelijkvloers een woning binnen. Toch zijn er nog mogelijkheden waar we niet altijd aan denken, bijvoorbeeld via de bovenverdieping en de kelder.

Inbraken voorkomen: verdieping en kelder

Waarom en hoe de bovenverdieping beveiligen?

De toegang tot de bovenverdieping van een woning moet beveiligd worden als de inbreker een raam, koepel of dakraam al klimmend kan bereiken met behulp van materiaal dat hij al dan niet in de buurt vindt.

Aanpalende lage structuren achter de woning kunnen de inbreker een gemakkelijke toegang tot de gevelramen en het dak geven: een veranda met een toegankelijk dak, een terras met balustrade waar je vlot op kunt klimmen of een scheidingsmuurtje.

Controleer dus zorgvuldig de toegankelijke ramen van de gevel en het dak en beveilig ze. Je kan aan je dakramen een vergrendelbare raamkruk (klink), een slot of een veiligheidsklep of -slot plaatsen. Kies indien nodig voor gelaagd glas of afneembaar traliewerk aan de binnenkant. Je kan onderaan dievenklauwen of scharnierbeveiligingen plaatsen om te vermijden dat de inbreker het gesloten raam uit zijn hengsels kan lichten. Zorg voor niet-uitneembare schroeven met een speciale kop voor je dakkoepels, plaatse een rooster dat binnen stevig verankerd is in de muren, zorg voor inbraakwerend glas of een resistente polycarbonaatplaat.

Wat met de kelder?

Vaak is het mogelijk om langs verschillende plaatsen de kelder binnen te dringen. Het gaat om ruimtes waar de inbreker nauwelijks zichtbaar is en waarvan de toegang natuurlijk binnen zijn bereik ligt.

De kelderdeuren

Je kunt een veiligheidsslot plaatsen (een cilinder beschermd door een rozet of een veiligheidsplaat, een slot met schoot dat minstens 2 cm in de schootplaat zit). Als het een deur is die je zelden gebruikt om binnen te komen, kan je om de kosten te drukken twee sloten plaatsen, een ter hoogte van de grond en het andere in het bovenste deel van de deur.

Als je een gedeeltelijk glazen deur hebt, is het sterk aan te raden om binnen tralies of een houten paneel te plaatsen. Haal steeds de sleutel uit het slot en maak indien nodig je raam ondoorzichtig met statische folie.

Als er speling is tussen de deur en het kozijn plaats je best metalen profiel. Zo verhinder je dat er een schroevendraaier of een breekijzer tussen kan om de deur te forceren (tik "secustrip" in je zoekmachine).

De kelderramen

Voor ramen uit glasbouwstenen zijn er geen specifieke veiligheidsmaatregen.

Voor traditionele ramen bestaan er verschillende oplossingen om ze te beveiligen:

Plaats een klink met een of meerdere sloten of schroef het raam vast en maak het onbruikbaar als je het zelden gebruikt.

Plaats tralies aan de buitenkant. Vergeet dan wel niet dat ze op maximum 12 cm afstand van elkaar bevestigd moeten worden.

Kies je voor tralies binnen, gebruik dan vierkante staven (gemakkelijker te hanteren). Boor een gat in de uiteinden, plaats de bouten en schroef de staven vast aan de muur. Zo zijn ze gemakkelijk te verwijderen als je het raam wilt gebruiken. Wanneer de dief door het raam kijkt, zal hij de tralies zien en zal hij niet in de verleiding gebracht worden om via deze opening binnen te dringen.

Het keldergat

Vergeet niet dat een dief ook via het keldergat binnen kan.

Je kunt het blokkeren met een ketting of een staaf die is vastgemaakt aan het rooster en vervolgens zo laag mogelijk stevig verankerd wordt in de muur onder het rooster. Een hangslot verhindert dat de dief eraan prutst.

Als het keldergat groter is dan 50 x 50 cm, plaats dan twee kettingen of staven én een hangslot.

Als je het keldergat niet gebruikt kan je het altijd definitief blokkeren door het vast te lassen of door een metalen plaat te plaatsen.

Tekst en foto: all rights reserved www.secunews.be

Labels