Fietsdiefstal

-A +A

Jaarlijks worden er in België tussen de 30.000 en 35.000 fietsdiefstallen gepleegd. Dit zijn ongeveer honderd gestolen fietsen per dag! Slechts 35% van de slachtoffers doet hiervan aangifte bij de politie. Het aantal fietsdiefstallen is dus nog veel groter dan de aantallen waarvan de politie weet heeft.

Bent u gehecht aan uw fiets? Volg dan de onderstaande tips:

Preventietips

 • Gebruik twee verschillende sloten. Geef de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten.
 • Bevestig je fiets aan een vast voorwerp, ook al laat je hem maar eventjes alleen staan. Bevestig de fiets met het kader en (indien mogelijk) het voorwiel aan een vast voorwerp.
 • Fietsen die in een garage, op een binnenplaats of in een gemeenschappelijke ruimte staan kunnen ook gestolen worden. Maak je fiets daarom ook binnen vast aan bijvoorbeeld een muuranker.
 • Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals de fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, een drinkbus...
 • Maak gebruik van fietsenstallingen. Bewaakte stallingen zijn de beste garantie tegen diefstal.
 • Laat je rijksregisternummer in je fiets graveren of laat je fiets labelen. Dit is een unieke en moeilijk te verwijderen code, die de politie in staat stelt om jouw naam en adres op te sporen.
 • Laat duidelijk zien dat je fiets gegraveerd of gelabeld werd. Gebruik daarom de sticker 'gemerkte fiets'. Dit kan mogelijke dieven afschrikken.
 • Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Meld het wanneer iemand een fietsslot kraakt of een fiets op straat tracht te verkopen.

Laat je fiets graveren of labelen!

Vele teruggevonden fietsen geraken niet terug bij de eigenaar omdat we hem of haar niet kennen. Als je fiets een chassisnummer heeft, noteer het en geef dit nummer zeker door aan de politie bij diefstal. Laat een diefstal u niet inspireren om uw volgende fiets te laten graveren of labelen. Het biedt weliswaar geen garantie tegen diefstal, maar vergroot wel de kans dat de politie je fiets kan opsporen en terugbezorgen. 

Het labelen of het graveren van fietsen is een gemeentelijke dienstverlening. Wij geven je graag de actuele stand van zaken in de HEKLA-gemeenten.

HOVE

Het gemeente-overschrijdend fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint zorgt voor het labelen van fietsen.

EDEGEM

Op vertoon van uw identiteitskaart krijg je de gratis labelsticker aan de balie van het gemeentehuis (Gemeenteplein 1). Die sticker bevestig je zelf op je fiets. Dankzij de sticker spoort de politie gemakkelijk de eigenaar van een gevonden fiets weer op. Dit kan tijdens de openingsuren van het onthaal van de gemeente, alle werkdagen van 8.30 tot 17 uur en op maandagavond tot 19 uur.

KONTICH

In Kontich worden fietsen gelabeld. Dit is enkel op afspraak mogelijk via volgende telefoonnummers: 03 450 78 62 (Verhoft Diane) of 0475 84 04 83 (Gemeenschapswacht).

LINT

Het gemeente-overschrijdend fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint zorgt voor het labelen van fietsen.

AARTSELAAR

In Aartselaar worden fietsen gelabeld. Om een afspraak te maken om je fiets te laten labelen bel je naar de gemeentedienst van Aartselaar op het telefoonnummer 03 887 84 76. Je kan ook het online formulier invullen op de gemeentelijke website. Het labelen zelf gebeurt in het Technisch Centrum, Oudestraat 8.

Fietsdiefstal

Een fietsdiefstal kunt u aangeven bij Police on Web, het e-loket van de federale politie. Om aangifte te doen moet u zich identificeren via uw elektronische identiteitskaart (eID), uw burgertoken in combinatie met uw gebruikersnaam en paswoord of uw gebruikersnaam en paswoord op het Federale Portaal.

Hebt u geen toegang tot het internet? Geen probleem! U kan nog steeds aangifte doen in een politiecommissariaat naar keuze.

Is je fiets verloren of gestolen?

Misschien werd je fiets al teruggevonden? Alle gevonden fietsen in de politiezone HEKLA worden opgenomen op de website www.gevondenfietsen.be. In deze databank vind je een overzicht van fietsen die werden teruggevonden in de provincies Antwerpen en Limburg en in verschillende andere gemeenten. Via een eenvoudige zoekactie kan je nagaan of jouw fiets er ook tussen zit. Vaak wordt de fiets teruggevonden in de buurt van waar je hem verloor. Daarom is de website geografisch ingedeeld in de provincies Antwerpen en Limburg, en de resterende deelnemende gemeenten.

Deze website bevat beschrijvingen en foto’s van gevonden fietsen. Wie zijn fiets kwijt is kan via deze site eenvoudig zoeken of de fiets terecht is.

Wat gebeurt er met de gevonden fietsen in onze politiezone?

Dit is de algemene procedure voor de gevonden of achtergelaten fietsen:

 • de fietsen worden naar de gemeentelijke magazijnen van de vindplaats gebracht;
 • daar worden ze ingeschreven in een register;
 • nadien worden de fietsen drie maanden bijgehouden in de gemeente waar ze werden gevonden. Zo krijgt iedereen de kans om nazicht te doen naar zijn verdwenen fiets;
 • na deze periode van drie maanden worden de fietsen automatisch eigendom van de gemeente, wanneer de eigenaar niet kon worden gevonden of kwam opdagen.

Kunt u een fiets na 3 maanden bewaring kopen in onze zone?

HOVE

In Hove worden de gevonden fietsen, op beslissing van het college van Burgemeester en Schepenen, geschonken aan het fietspunt Mortsel-Hove-Boechout.

EDEGEM

Het gemeentebestuur van Edegem maakt de bruikbare fietsen over aan het OCMW-Edegem. De niet bruikbare belanden in het Eco-park. Je kan dus geen gevonden fiets kopen te Edegem.

KONTICH

Bij de dienst ontwikkelingssamenwerking van gemeente Kontich kan men een gevonden fiets kopen. Meer info vind je hier.

LINT

De gevonden fietsen in Lint worden tijdens Suikeren Zondag per opbod verkocht in september. Meer inlichtingen vind je in september terug op de gemeentelijke website.

Aartselaar

Het gemeentebestuur van Aartselaar organiseert éénmaal per jaar een openbare verkoop van de gevonden fietsen. Dit wordt tijdig aangekondigd in het gemeentelijk infoblad.